Framstående insatser uppmärksammas och belönas

Stiftelsen för Åbo Akademi delar årligen ut hederspriser till framstående forskare och engagerade studerande. Prisernas syfte är inte enbart att belöna på individnivå utan också att inspirera flera till fortsatt engagemang. I den här artikeln presenterar vi fjolårets mottagare av de prestigefyllda hedersutmärkelserna Ralf Rörngren-priset, Donnerska institutets forskarpris och Per Brahe-priset. 

Nicolina Nordman tilldelades Ralf Törngren-priset 

Priset delas ut till en studerande eller anställd vid Åbo Akademi som, utöver sina studier eller arbetsuppgifter, gjort en betydande insats för utvecklingen av Åbo Akademi eller Åbo Akademis Studentkår. År 2024 tilldelades politices kandidat Nicolina Nordman hedersutmärkelsen.

Nicolina Nordman nominerades av tre olika parter: Åbo Akademis Studentkår, Åbo Akademis rektor och fakulteten för samhällsvetenskaper, ekonomi och juridik. Under hela sin studietid engagerade hon sig i en rad förtroendeuppdrag, bland annat som ordförande för SF-klubben och både fullmäktigeledamot och styrelseordförande för Åbo Akademis Studentkår. Studerandes välmående och studievardag har varit hennes hjärtefrågor. 

– Det som driver mig att arbeta med de här frågorna är mina företrädare och deras insatser, vilket har inspirerat mig att gå i samma fotspår och jobba för en bättre morgondag samt göra studentkårens verksamhet mer synlig. Man når mycket längre med gemensamma krafter, säger Nordman i samband med prisutdelningen.  

Flera av nomineringarna lyfte fram Nordmans engagemang för både studerandes och personalens välmående, ekonomiska situation och jämställdhet.   

– Hon har varit ett aktivt språkrör för studerande, studentkåren och ÅA, speciellt i ärenden som rör välmående och jämställdhet. I sitt arbete inom studentkåren var hon en bra ledare, som inte minst betonade betydelsen av glädje och humor i det arbete man gör samt arbetade för en vettig balans mellan jobb och fritid, sade Malin Brännback, dekan vid fakulteten för samhällsvetenskaper, ekonomi och juridik vid Åbo Akademi. 

Sedan Nordman mottog priset i maj 2024 har hon tagit politices magisterexamen.  I sin pro gradu-avhandling Hur påverkades kvinnors sysselsättningsgrad av vårdnadsbidragets avskaffande i Sverige? En kvasiexperimentell studie om vårdnadsbidraget undersökte hon hur reformen påverkat sysselsättningen i olika kommuner. 

Numera arbetar hon som riksdagsassistent för riksdagsledamot Sandra Bergqvist

– Att följa politiken på nära håll är oerhört intressant, och jag är tacksam att få arbeta för just Sandra. Mina studier har gett mig en djupare förståelse för politik och samhälle, men minst lika betydelsefulla har mina förtroendeuppdrag varit. Genom mitt engagemang i SF-klubben och Studentkåren har jag lärt mig hur påverkansarbete fungerar i praktiken och utvecklat färdigheter jag har stor nytta av idag, såsom mötesledning, samarbete och förändringsarbete. Det nätverk jag byggde upp genom mina förtroendeuppdrag har inte bara gett mig värdefulla kontakter och vänner för livet, utan också lett mig till min nuvarande arbetsgivare, berättar Nordman. 

RALF TÖRNGREN-PRISET
Ralf Törngren-priset instiftades år 2001 av Stiftelsen för Åbo Akademi för att hedra Ralf Törngrens insatser för stiftelsen, Åbo Akademi och dess studentkår. Ralf Törngren (1899–1961) var skattmästare för Stiftelsen för Åbo Akademi 1931–1948 och bland annat riksdagsledamot för Svenska folkpartiet, därtill social-, finans-, utrikes- och statsminister samt partiets ordförande. Han var också lärare i nationalekonomi, hedersdoktor vid Handelshögskolan vid Åbo Akademi och aktiv inom kommunalpolitiken i Åbo. Prissumman är 7 000 euro.  

Donnerska institutets forskarpris till Cristoffer Tidelius 

Donnerska institutets forskarpris uppmärksammar framstående, nyutgiven religionsforskning vid ett nordiskt universitet. Priset är avsett för ”forskare vars forskning inriktar sig på området religion i bred mening”. År 2024 tilldelades TD Cristoffer Tidelius forskarpriset.

Tidelius belönas för sin doktorsavhandling och bok Paranormal Sweden? Paranormal beliefs and practices in contemporary Sweden (Uppsala universitet, 2024).  Avhandlingen studerar hur utbredda paranormala trosföreställningar, praktiker och upplevelser är i det samtida Sverige, dels genom att skatta förekomsten på befolkningsnivå och dels genom att studera hur ett aktivt socialt engagemang kring paranormala fenomen kan se ut. 

Tidelius synliggör hur svenskar idag förhåller sig till paranormala föreställningar och praktiker och hjälper läsaren att förstå hur personer från olika parakulturer relaterar till paranormala fenomen och implementerar dem i sina egna liv. 

I sin prismotivering lyfter Donnerska institutets styrelse fram följande: ”Avhandlingen har en klar forskningsdesign och välformulerade frågeställningar. Det teoretiska ramverket, de metodologiska valen för datainsamling och analysen presenteras noggrant. […] Texten är logiskt flödande, med klargörande introduktioner i början av kapitlen och sammanfattningar i slutet för att hålla läsaren engagerad.” 

Numera arbetar Tidelius vid Centret mot våldsbejakande extremism, en del av Brottsförebyggande rådet i Stockholm. Hans arbete inkluderar omvärldsbevakning och analys av extremism, vilket ligger nära den akademiska forskningen. 

– Mina arbetsuppgifter innebär att jag behöver hålla mig uppdaterad om kunskapsläget kring extremism. Jag har bland annat arbetat med att skriva en myndighetsrapport om konspirationsteorier, ett ämne jag redan berörde i min avhandling. Ett framtida forskningsprojekt om konspirationsteorier skulle vara mycket intressant. 

Även privat väntar en spännande vår för Tidelius – han och hans partner ser fram emot att bli föräldrar. 


DONNERSKA INSTITUTET
Donnerska institutet för religionshistorisk och kulturhistorisk forskning är ett forskningsinstitut i anslutning till Stiftelsen för Åbo Akademi. Donnerska institutet grundades år 1959 tack vare en donation av makarna Uno och Olly Donner. Institutet verkar inom religionsforskningen i bred bemärkelse. Forskarpriset har delats ut sedan 2010. Prissumman är 5 000 euro.   

Oskar Sandberg tilldelades Per Brahe-priset 

Per Brahe-priset tilldelas en lovande forskare vid Åbo Akademi, vars fortsatta nära anknytning till akademin ansetts särskilt värdefull. År 2024 delades priset ut till filosofie doktor Oskar Sandberg.

Sandberg är verksam vid fakulteten för naturvetenskaper och teknik vid Åbo Akademi. Forskningen som Sandberg bedriver strävar efter att öka förståelsen av organiska solcellers underliggande fysik och förbättra deras prestanda. Hans arbete har potential att bidra till utvecklingen av hållbara och förnybara energilösningar. 

– Jag hoppas att min forskning kommer att öka förståelsen av den underliggande fysiken inom organiska solceller och ge insikter om hur man kan vidareutveckla och förbättra cellernas prestanda. Detta är nödvändigt för att möjliggöra kommersialisering av organiska solceller och därmed bidra till en hållbar framtid för energiproduktion. 

Dekan Patrik Henelius motiverar fakultetens nominering med att Sandbergs framgångsrika forskning och aktiva nätverksskapande synliggörs, vid sidan om det exceptionella antalet publikationer, även i antalet inbjudna föredrag och organisationsuppdrag i internationella konferenser. 

”Oskar Sandberg är ett verkligt framtidslöfte och ett lysande stjärnskott inom sitt forskningsområde och vid Åbo Akademi” skriver Henelius i nomineringen. 

Sedan prisutdelningen i november i fjol har Sandbergs forskning framskridit. Forskargruppen vid Åbo Akademi som Sandberg medverkar i har identifierat och eliminerat en tidigare okänd förlustmekanism i organiska solceller som gör att de blir effektivare och har en längre livstid. Resultaten ger nya riktningar på hur effektiviteten och stabiliteten kan ökas framöver. Forskargruppen för organisk elektronik vid Åbo Akademi har utfört arbetet i samarbete med Suzhou Institute for Nano-Tech and Nano-Bionics i Kina. Resultaten har publicerats i den ansedda tidskriften Nature Photonics och har även fått nationell synlighet. 

PER BRAHE-PRISET
Stiftelsen för Åbo Akademi har sedan 1987 utdelat Per Brahe-priset åt en lovande forskare vid Åbo Akademi. Priset delas företrädesvis ut till en i karriärålder yngre forskare som skapat starka internationella nätverk eller samarbetsformer som stöder akademins internationalisering. 

Text: Helena Nylund

Läs mer om stiftelsens hederspris på Stiftelsenabo.fi
Läs mer om stiftelsens kulturpris Freja-priset 2024.