2024: Ett tufft år för avkastningen – men lysande för hållbarheten
Placeringsdirektör Christian Backholm vid Stiftelsen för Åbo Akademi blickar tillbaka på 2024 med blandade känslor. Året blev en prövning för placeringsportföljen, där avkastningen stannade på blygsamma 2,3 procent. Samtidigt skördade hållbarhetsarbetet stora framgångar.
År 2024 fortsatte den inhemska och den globala aktiemarknaden att gå skilda vägar, med betydande konsekvenser för placeringsportföljen vid Stiftelsen för Åbo Akademi. Medan globala index, med USA i spetsen, noterade kraftiga uppgångar, stängde Helsingforsbörsen på minus för tredje året i rad.
– Skillnaden i avkastning mellan finländska och amerikanska aktier är extraordinär. Vi har inte sett en så markant kontrast på evigheter, och nu har det pågått i två år. Det speglar tydligt bristen på resultattillväxt och avsaknaden av starka teknologibolag på den inhemska marknaden, säger placeringsdirektör Christian Backholm.
“Rätt beslut men olycklig timing” – omallokering i en turbulent tid
Under 2023 genomförde Stiftelsen för Åbo Akademi en omfattande riskanalys av sin placeringsportfölj. Då beslöt man att diversifiera aktietillgångarna globalt. För att sprida risken var planen att under fyra års tid gradvis övergå från 100 procent nordiska aktier till 80 procent globala placeringar. De globala placeringarna görs i passiva indexfonder som till stor del består av amerikanska aktier.
– Timingen blev olycklig, eftersom de inhemska aktierna gick så dåligt jämfört med de amerikanska.
Placeringsteamet skyndade på takten, och vid slutet av år 2024 var 40 procent av stiftelsens aktier globala.
– Men det var inte tillräckligt för att kompensera för den svaga utvecklingen på hemmaplan, därav den blygsamma avkastningen på 2,3 procent.
Placeringsdirektör Christian Backholm står fortfarande bakom beslutet att omallokera och sprida risken över tid.
– Det är onödigt att vara efterklok. Beslutet var rätt, men vi hade otur med tajmingen.
Räntornas berg- och dalbana försvårar fastighetsaffärer
En annan stor målsättning år 2024 för placeringsteamet vid Stiftelsen för Åbo Akademi var att fortsätta avyttra delar av stiftelsens omfattande fastighetsinnehav. Det här för att inte det pågående nybygget Astra på Åbo Akademis campusområde skulle öka fastighetsvikten i portföljen mer än önskat.
– Vi har jobbat stenhårt med det här, men trots det har det varit mycket svårt att sälja fastigheter. Det beror på att fastighetsmarknaden fortsättningsvis står rätt stilla, en trend som pågått i flera år.
Christian Backholm säger att räntorna, efter en rejäl berg- och dalbana, nu håller på att lugna sig.
– Räntorna har kommit ner, men ännu är vi inte i mål. Fortfarande är det oklart var räntorna kommer att stabilisera sig på längre sikt.
"Det
är
nästan
omöjligt
att
få
bättre
PRI-betyg
med
våra
begränsade
resurser"
Bild: Linda Svarfvar
“En otroligt stark prestation” – hållbarhetsarbetet skördar framgångar
Trots att avkastningen blev lägre än önskat kan Stiftelsen för Åbo Akademi stoltsera med stora framsteg inom sitt arbete för hållbarhet. Särskilt framträdande var det utmärkta betyget i PRI-rapporteringen, som är principer för ansvarsfulla investeringar stödda av FN. Stiftelsen fick betyget 4/5 för sina principer och strategier, och 5/5 för förebyggande åtgärder.
– Det är nästan omöjligt att få bättre PRI-betyg med våra begränsade resurser, säger Christian Backholm.
Till den strategi som premierades hör ett omfattande dokument om stiftelsens ansvarsfulla placeringsprinciper, som godkändes under 2024. Dokumentet beskriver i detalj de grundläggande riktlinjerna, målsättningarna och principerna för ansvarsfull kapitalförvaltning.
Bland målsättningarna finns att göra placeringsportföljen klimatneutral senast 2050 och att minska placeringarnas kolintensitet med 65 procent till år 2030, jämfört med 2019 års nivå. Stiftelsen strävar också efter att anpassa portföljen till klimatmålen i Parisavtalet.
– Det är ett styrdokument för vår placeringsverksamhet som vi är väldigt stolta över, konstaterar Backholm.
Europa i täten när USA:s AI-boom tappar fart?
När placeringsdirektör Christian Backholm blickar framåt mot år 2025 ser han tecken på att de europeiska börserna kan fortsätta uppåt, särskilt om man når fred eller åtminstone vapenstillestånd i Ukraina.
– Europa har diskonterat en vapenvila och eventuellt en fred i Ukraina. Priset på naturgas har bland annat kommit ner. Det har nog säkert varit en av de största orsakerna varför börserna i Europa har inlett år 2025 starkare än USA.
I USA har AI-boomen fått en törn, i och med att kinesiska DeepSeek utmanat de amerikanska jättarna inom artificiell intelligens. Christian Backholm ser flera potentiella utmaningar framöver, inte minst när det gäller geopolitiska spänningar och handelsfrågor.
– Tullarna och förhållandet mellan USA och Kina är något man bör fokusera på. Trump hotar med tullar och Kina ses som ärkefienden nummer ett. Det är den största risken jag ser för den globala ekonomin och börsutvecklingen.
Christian Backholm tror ändå inte att ett fullskaligt handelskrig blir verklighet.
– Donald Trump är fixerad vid börsutvecklingen. Om marknaden reagerar negativt på hans uttalanden, brukar han snabbt backa. Trots riskerna tror jag på ett hyfsat börsår 2025.
Portföljen står stabil inför framtiden
För stiftelsens del fortsätter arbetet med omallokeringen år 2025. Den påbörjade förflyttningen till globala aktier lägger grunden för en mer robust portfölj framöver. Och inför 2025 står portföljen mer stabilt än i fjol, oberoende av hur det går på börsen.
– Eftersom vi startade det här året med 40 procent globala aktier är den relativa risken i förhållande till den globala marknaden betydligt mindre än den var i början av år 2024.
Vid utgången av året räknar Christian Backholm med att 60 procent av aktieinnehavet ska vara globalt, för att sedan landa i målsättningen 80 procent år 2026, ett år tidigare än ursprungligen planerat.
Text: Sebastian Dahlström
Bekanta dig med stiftelsens placeringsprinciper på Stiftelsenabo.fi.