Det unika konstkonceptet Brännande tid
Genom konceptet Brännande tid har den beställda konsten integrerats i vår nya campusbyggnad Astra och dess omgivning på ett sätt som lyfter fram platsens historiska skikt. Tre verk – ett utomhusverk, ett inomhusverk och ett performansverk – skapar tillsammans en konstnärlig helhet som utforskar tid, rum och mänsklig interaktion.
Konstkonceptet Brännande tid har sin utgångspunkt i Astrabyggets historiska omgivning och de tidsskikt som präglar kvarteret Stjärnan i Gamla Åbo. Området bär spår av olika epoker, med arkeologiska fynd från tiden före Åbo brand till byggnaden Gadolinia som uppfördes 1969.
Konstverken i Astra erbjuder inte bara estetiska upplevelser utan skapar även rum för reflektion och dialog, vilket bidrar till en dynamisk och kreativ miljö.
– Att Stiftelsen för Åbo Akademi investerar i konst enligt procentprincipen, där cirka en procent av byggnadskostnaderna avsätts för konst, och att det sker jämsides med byggprojektet, är unikt i stiftelsens historia, berättar Ulrika Grägg, intendent vid Stiftelsen för Åbo Akademi och ansvarig för konsten i Astra.
Konsten som en del av byggprocessen
En av anledningarna till att konstkonceptet i Astra är unikt är att konsten har integrerats i byggprocessen från början, i stället för att tillföras först när byggnaden står färdig.
– När konst och arkitektur förenas, förstärker de varandra och bildar en helhet, säger Grägg.
För arkitekt Jouni Lehtonen från arkitektbyrån Sarc+Sigge har den tidiga integreringen av konstkonceptet varit en viktig aspekt i hela planeringsprocessen och stärker miljöns unika karaktär. Enligt Lehtonen kan konst föra samman människor och bidra till skapandet av en gemenskap.
– Samarbetet mellan arkitekter och konstnärer redan i planeringsskedet möjliggör ett resultat som är mer än bara en plats – det blir en levande, multisensorisk och gemenskapsfrämjande miljö, säger Lehtonen.
Tre nya konstverk i Astra
Konstkonceptet Brännande tid omfattar tre verk som på olika sätt utforskar begreppet tid.
– Konceptet ger konsten utrymme och frihet att utforska tiden i relation till det förflutna, nuet och framtiden. En helhet bestående av tre konstverk breder ut sig både inom- och utomhus, vilket bjuder in till reflektion över tidens natur. Verken skapar inte bara sitt eget tidslager i byggnaden, utan gestaltar också tidens skiftande dimensioner genom sina olika uttryck, säger Riina Kotilainen, bildkonstintendent vid WAM Åbo stads konstmuseum, som varit med i arbetsgruppen som valt de slutliga verken.
– Det avgörande vid valet av konstverken har varit deras kvalitet och koppling till konceptet. Eftersom konstkonceptet är tematiskt, binds de tre verken ihop trots sina olika perspektiv och tolkningar, förklarar Grägg.
Passage of Time av Hilda Hellström
Det första konstverket som valdes var utomhusverket Passage of Time, skapat av den svenska konstnären Hilda Hellström. Verket vann en konsttävling för inbjudna konstnärer, arrangerad och finansierad av Stiftelsen för Åbo Akademi.
Passage of Time utgår från idén om geologisk tid och består av stora block som tillsammans bildar ett portmotiv. Blocken placeras framför byggnadens trappavsats, där besökare kan sitta.

Möjligheternas skärgård av Jouna Karsi
Det andra verket, ett inomhusverk beställt av åbokonstnären Jouna Karsi, utforskar tidens skikt och kunskapens betydelse på ett modernt sätt. Verket placeras i Astras entré och består av öliknande former som påminner om landskapsfragment utskurna ur marken. De utvecklas till stigliknande strukturer som symboliserar tiden som en skärgård av möjligheter, där nutid, förflutet och framtid samexisterar.

here with you av Nastja Säde Rönkkö
Det tredje verket, here with you, är en unik och långvarig performansinstallation av konstnären Nastja Säde Rönkkö. Verket fördjupar sig i Astras gemenskap och tidsuppfattning, och bygger på interaktion där betraktaren kan be konstnären utföra en handling eller gest som känns meningsfull i stunden. Performansen påbörjas i samband med invigningen av Astra 2026 och fortsätter med månatliga föreställningar fram till 2028.
– Det är inspirerande hur konstkonceptet vågar utmana gränserna för offentlig konst – den performativa konsten tillför dynamik och nya mötesmöjligheter. Astras konst speglar inte bara världen, utan formar och ifrågasätter den, och lämnar avtryck både i rummet och hos människorna, säger Kotilainen.

Astra tar form
Astra beräknas stå färdigt hösten 2025 och då installeras de två permanenta verken, medan performansverket har sin premiär vid invigningen år 2026.
– Genom Brännande tid blir Astra mer än en akademisk byggnad eller en arbetsplats. Konsten synliggör tidens föränderlighet och vår relation till den, och bidrar till att skapa en levande miljö för alla som vistas i Astra, avslutar Grägg.
Text: Helena Nylund
Läs mer om Astra på stiftelsens webb.
Läs mer om stiftelsens kulturbärande verksamhet 2024.