Tre utställningar på tre år

Vad händer med en konstsamling när dess ägare går bort? För Roger Broo var svaret tydligt: den skulle leva vidare och glädja fler. År 2021 donerade hans änka Harriet Silius 150 verk ur Roger Broos samling till Stiftelsen för Åbo Akademi, vilket blev startskottet för tre utställningar som visats på tre olika platser under tre års tid.  

Kanslirådet Roger Broo (1945–2017) var en välkänd profil inom speciellt finlandssvenska utbildnings- och kulturkretsar. Under mer än tre decennier verkade han som förvaltningsdirektör vid Åbo Akademi och var långvarig delegationsmedlem vid Stiftelsen för Åbo Akademi. Han engagerade sig gärna i samhällsdebatten, bland annat i fråga om utbildningspolitik och svenska språkets ställning.  

I samband med donationen till Stiftelsen för Åbo Akademi i oktober 2021 berättade Broos änka Harriet Silius om sin makes önskan angående konstsamlingen: 

–  Det är mycket naturligt att välja Stiftelsen för Åbo Akademi som mottagare av donationen eftersom Roger Broo placerade en del av sin samling på akademins olika väggar. Akademin och konsten var väldigt viktiga för honom. 

"Det
är
mycket
naturligt
att
välja
Stiftelsen
för
Åbo
Akademi
som
mottagare
av
donationen"

Bild: Annika Welling-Nyberg

Broos koppling till konsten sträckte sig långt bakåt i tiden. Han började samla konst redan på 1970-talet och genom åren växte hans samling långt utöver det egna hemmets väggar.  

–  I början köpte han mest grafik och litografier, sådant som man har möjlighet att köpa i en småbarnsfamilj. Senare utvidgades hans intresse och han fick möjligheter att köpa större oljemålningar, sådana man inte har utrymme för hemma på sin vardagsrumsvägg. Då började han placera ut verk på Åbo Akademis och Yrkeshögskolan Novias campus i Åbo, Vasa och Jakobstad, berättar Silius. 

Att stödja unga, lokala konstnärer var något som låg Roger Broo varmt om hjärtat. Många av de konstnärer han köpte verk av i början av deras karriär har idag blivit väletablerade och nått internationell framgång. 

–  Roger ville gärna uppmuntra unga konstnärer. Genom att besöka deras utställningar fick han inte bara möjligheten att stötta dem, utan också att följa konstens utveckling och se vart den var på väg, säger Silius. 

Enligt stiftelsens intendent Ulrika Grägg utgör donationen ett värdefullt tillskott till stiftelsens samlingar.  

–  Stiftelsens konstsamling består till stor del av inhemska verk från guldåldern samt porträtt och konstverk med koppling till Åbo Akademis historia. Donationen har breddat våra samlingar genom att tillföra intressant samtidskonst, ofta med lokal anknytning, konstaterar Grägg.  

Mer än mina ögon kan se – Från Åbo till Jakobstad 

Inom ett år efter donationen började konstverken visas för allmänheten. Den första utställningen, Mer än mina ögon kan se, öppnade i september 2022. Då visades 39 verk ur donationssamlingen i den unika miljön i Vattenlagret invid Observatoriet i Åbo. För första gången fick allmänheten se delar av Broos samling samlad i en utställning. 

I utställningen presenterades detaljrika små grafiska verk och teckningar jämsides med stora målningar i både olja och akvarell. Även keramiska skulpturer, verk i olika blandtekniker och uttrycksfulla tredimensionella verk finns med. Det äldsta konstverket i utställningen är gjort i början av 1970-talet, det nyaste så sent som 2016. 

I samband med utställningen 2022 reflekterade utställningens kurator FM Tuija Peltomaa kring hur hon tolkar Roger Broo utgående från konsten han samlat.  

–  För Roger Broo stod människan i centrum i det dagliga arbetet. Kanske var det därför som människor intresserade honom även som konstsamlare. Verken i utställningen berättar om mänskliga egenskaper. Framför dessa verk kan vi känna igen och dela många av våra egna erfarenheter och känslor.  

Året därpå, i februari 2023, ställdes verk ur donationen ut för andra gången. Utställningen Mer än mina ögon kan se flyttade då till Campus Allegro i Jakobstad. Roger Broo var en av nyckelpersonerna bakom att campuset förverkligades, och utställningen blev en del av campusets 10-årsjubileum. Utställningen gjordes i samarbete med Yrkeshögskolan Novia, och för hängningen svarade Joakim Finholm tillsammans med bildkonststuderande.  

–  Roger Broo köpte många konstverk av Åbokonstnärer, men i samlingen finns även ett stort antal verk av österbottniska konstnärer. Därför kändes det särskilt meningsfullt att visa deras verk på hemmaplan, berättar Grägg.

Bild: Annika Welling-Nyberg

Who is Roger Broo? på Österbottens museum 

Under 2024 visades konst ur Roger Broos donationssamling för tredje gången. Stiftelsen för Åbo Akademi lånade då ut 39 verk till utställningen Who is Roger Broo? som visades i Österbottens museum i Vasa.  

–  Det var spännande att genom en konstsamling få en bild av Roger Broo och hans samlarintresse. Det som var slående var samlingens mångsidighet. Samlingen inrymmer både humor, lekfullhet och allvar och genom sin mångsidighet och brokighet ger den uttryck för ett öppensinnat samlande och genuint konstintresse. Utställningen uppskattades också av publiken och uppmärksammades i media. Bland annat fick hängningen bra respons, berättar utställningens kurator Janna Sirén.  

I utställningen ingick förutom verk som stiftelsen lånat ut även verk ur Åbo konstmuseums samlingar och verk i familjens ägo.  

–  Verk som tidigare skiljts åt kunde återförenas i museisalarna. Flera konstnärer var representerade med bara ett verk och ett mindre antal konstnärer var representerade med flera verk, så som Carina Granlund, Veronika Ringbom och Pauliina Turakka Purhonen, fortsätter Sirén.  

"Det
var
spännande
att
genom
en
konstsamling
en
bild
av
Roger
Broo
och
hans
samlarintresse."

Bild: Mia Lindqvist

Var kan konsten ses idag? 

Efter tre utställningar har flera av verken i Broos samling visats för en bred publik. Men hans samling är långt större än vad som rymts inom dessa utställningar. Silius påminner dessutom om att Roger Broo samlade konst från 1970-talet fram till sitt frånfälle 2017. Med åren gav det upphov till en samling som innefattade över 400 konstverk. I dessa tre utställningar har ett femtiotal visats upp. Genom utställningar, lån och digitala plattformar fortsätter Roger Broos samling att nå nya ögon och nya betraktare.  

Stiftelsens konstsamling, inkluderat Roger Broos donationssamling, är till stor del utplacerad på Åbo Akademis och Yrkeshögskolan Novias campus i Åbo och i Vasa. Dessutom finns verken digitalt tillgängliga via den nationella söktjänsten Finna. 

– Det är fint att konsten finns i offentliga miljöer, där den kan glädja och inspirera fler än de som aktivt besöker utställningar, säger Silius. 

Text: Helena Nylund, Annika Welling-Nyberg


PLOCK UR ROGER BROOS KARRIÄR

• Förvaltningsdirektör vid Åbo Akademi 1977–2010 
• Delegationsmedlem i Stiftelsen för Åbo Akademi 1989–2017 
• Hedersdoktor vid Åbo Akademi 2011 
• Svenska Kulturfondens styrelseordförande 2001–2007 
• Svenska Kulturfondens delegationsordförande 1993–1995 
• Svenska kulturfondens ordförande 1993–1995 
• Svenska kulturfondens viceordförande 1988–1992 
• Ordförande för interimsstyrelsen för Ab Yrkeshögskolan vid 
Åbo Akademi 06–09/2006 
• Ordförande för Ab Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi 2006–2014 
• Ordförande för Konstföreningen i Åbo – Turun Taideyhdistys ry 
• Ordförande för Amos Andersons konstmuseum 
• Ordförande i föreningen Pro Houtskär rf 
• Vice ordförande i Åbolands skärgårdsstiftelse

Läs mer om Roger Broos donationskonstsamling på stiftelsens webb.
Läs mer om stiftelsens kulturbärande verksamhet 2024.