Rekordår för Sibeliusmuseum

Sibeliusmuseum sålde inträdes- och konsertbiljetter som aldrig förr år 2024. Vad bottnar den positiva statistiken i och vilka lärdomar tar personalen med sig från det gångna året?  

Många bäckar små, lång tid och hårt arbete. Så sammanfattar stiftelsens museichef Teemu Kirjonen samt Sibeliusmuseums utställningsamanuens Ilona Vanhakartano och kulturproducent Johannes Juva receptet bakom fjolårets rekordsiffror. Kirjonen utvecklar:  

– Våra satsningar på strategisk marknadsföring, medialt genomslag och ökat samarbete visar nu resultat. Lyckade rekryteringar och en tydligare arbetsfördelning syns också i statistiken.  

Vanhakartano nämner att museibranschen över lag har haft ett framgångsrikt år. I tider av politisk och ekonomisk oro söker sig många till kulturen.  

– Museikortet verkar vara en bidragande faktor till att flera besöker museer med låg tröskel, tillägger hon.  

Systematisk marknadsföring 

Sibeliusmuseums konsertserie Sibbe Live! är en redan femtiosexårig tradition i Åbos kulturliv. Konserternas höga kvalitet har ändå inte alltid återspeglats i publiksiffrorna.  

– De senaste åren har vi utvecklat hela museets varumärke och de enskilda konsertseriernas koncept. Vi har bland annat förstärkt Sibeliussalens profil som en unik, förstklassig konsertsal i det gamla Åbo, nämner Kirjonen.  

Marknadsföringen av Sibeliusmuseums konserter har utvecklats på alla plan sedan Johannes Juva började arbeta som konsertproducent på museet hösten 2020. Idag annonseras alla evenemang systematiskt i sociala medier och museets program syns också regelbundet i traditionell media och i gatubilden. Även museets nyhetsbrev är en viktig marknadsföringskanal. 

– 2024 lockade vi både tidigare och ny publik till våra konserter och flera evenemang blev slutsålda. Under året etablerades också vårt nyare konsertkoncept Fredagar på Sibbe, nämner Juva. 

"2024
lockade
vi
både
tidigare
och
ny
publik
till
våra
konserter
och
flera
evenemang
blev
slutsålda."

Bild: Jaska Poikonen

Juva jobbar även med konsertserierna Musik i museet, Sibbe Atrium Live och Sommar Sibelius, samt med tillfälliga specialkonserter.  

Museichef Kirjonen konstaterar att Sibeliusmuseum inte bara marknadsför sig mer utan också bättre. Annonserna riktas och optimeras för att nå utvalda målgrupper. 

– Vi har därtill fört en aktiv diskussion med olika medier om vilka ämnen som intresserar just deras konsumenter, nämner Kirjonen.  

Under 2024 övergick Sibeliusmuseum till biljettförsäljningssystemet Lippu.fi, vilket personalen ser flera fördelar med. Via tjänsten får museet även synlighet på en ny plattform.  

Specialkunnande inom personalen 

Sedan Ilona Vanhakartano tillsattes på den nya posten som Sibeliusmuseums utställningsamanuens sommaren 2023 har den museala verksamheten fått sig ett stort uppsving, menar både Teemu Kirjonen och Johannes Juva.  

– Tidigare deltog alla i allt arbete och vi hade sämre koll på helheten. Nu har alla sex heltidsanställda i teamet tydliga specialområden de arbetar med och utvecklar. Vi jobbar dessutom mera långsiktigt, med planer för fem år i taget, berättar Juva.  

Vanhakartano leder Sibeliusmuseums utställningsverksamhet från idé och research till materialinsamling och bygge. Under år 2024 nådde besökarsiffrorna helt nya nivåer och fler bokade guidningar än förr. 

– Utställningen Mer än bara gubbar var ett riktigt dragplåster, med konstverk av kända konstnärer som sällan visas i offentligheten. De klassiska verken i den betongbrutalistiska byggnaden utgjorde en intressant kontrast, säger Vanhakartano.  

– Sedan Ilona började jobba på Sibeliusmuseum har vi kunnat förverkliga mera utmanande och genomtänkta utställningar. Ett exempel är Orglar, kanteler och lite sci-fi – J. Pohjanmies som öppnade under hösten 2024, tillägger Juva.  

Bild: Jaska Poikonen

Nya former av samarbete 

Sibeliusmuseum har alltid samarbetat med andra aktörer inom musik och kultur, men också på den här fronten har man lagt i en ny växel de senaste åren. Aktiva initiativ från museipersonalen har lett till nya samarbetsformer under 2024.   

– I år samarbetade vi bland annat med Åbo filharmoniska orkester och Nationalbiblioteket i Helsingfors kring projektet Jean Sibelius Works, berättar Kirjonen. 

Jean Sibelius enda pianokvintett från 1890 återvände till Åbo där det fick sitt uruppförande för 134 år sedan. Verket framfördes även med en sjätte sats, som tonsättaren själv övergav under arbetet med kompositionen.  

Sibeliusmuseum har länge samarbetat med Åbo konservatorium, vars studerande framför livemusik i Sibeliussalen varannan torsdag under vår- och höstsäsongen som en del av konceptet Musik i museet. År 2024 inleddes ett samarbete med Humanistinen ammattikorkeakoulu, Humak, vars studerande erbjuds kursarbete med anknytning till utvecklingen av Sibeliusmuseums verksamhet. 

– Studerande är en viktig målgrupp för oss så det här är positivt ur flera synvinklar. Vi kan erbjuda en konsertsal och publik åt unga musiker, men också arbetserfarenhet. Samtidigt hoppas vi förstås att de hittar tillbaka hit i egenskap av publik och besökare, säger Juva.  

Sommaren 2024 utnyttjade Sibeliusmuseum sin närmiljö genom ett nytt samarbete med den närliggande uteserveringen intill domkyrkan. Under tre söndagar framförde tre olika DJ’s klassisk musik i somrig atmosfär, ett stenkast från museet.  

– Här rör sig många turister som är en viktig målgrupp för oss om somrarna. Det här var ett nytt sätt att ge Sibeliusmuseum synlighet, konstaterar Juva.  

Höjdpunkter från året 

Teemu Kirjonen, Ilona Vanhakartano och Johannes Juva har svårt att välja enskilda favoriter bland Sibeliusmuseums 37 konserter, 7 utställningar och 4 övriga öppna evenemang under verksamhetsåret 2024. Ett par lyckade satsningar uppmärksammas ändå i den över lag fungerande helheten.  

Fredagar på Sibbe-föreställningen med den amerikanska experimentella konstnären och kompositören Charlemagne Palestine blev slutsåld, trots att genren kanske inte tilltalar den breda massan, nämner Juva.  

– Evenemanget med yrkesblockflöjtisten Eero Saunamäki var väldigt speciellt, där publiken fick ta del av blockflöjtens historia till nutid, nämner Vanhakartano.  

Också i år syntes både lokala, nationella och internationella namn i Sibeliusmuseums konsertrepertoar, och den finlandssvenska kulturen har naturligtvis haft en särskild roll i museets utbud. Feedbacken har varit så gott som uteslutande positiv både bland dem som stått på scenen och hos publiken. 

Fortsatt utrymme för förbättring 

Många pusselbitar kring Sibeliusmuseums varumärke, marknadsföring, utbud, interna arbetssätt och samarbeten har hittat sin plats under 2024. Men finns det fortfarande utrymme att växa?  

– Absolut! Till skillnad från till exempel museet Ett Hem, vars fysiska väggar faktiskt sätter en del begränsningar i besökarantal, har vi på Sibeliusmuseum plats för fler. Vi fortsätter utveckla vår verksamhet, där konsten och musiken alltid står i centrum, och hoppas att det ska generera i en uppåtgående trend också nästa år, avslutar Kirjonen. 

Text: Veronica Aspelin-Forsell 

Läs mer på Sibeliusmuseums webbsida.
Läs mer om stiftelsens kulturbärande verksamhet 2024.