Ekokompassen bekräftar och sporrar

Text: Veronica Aspelin-Forsell

Stiftelsens för Åbo Akademi tre museer beviljades Finlands naturskyddsförbunds certifikat Ekokompassen i december 2023. Certifikatet är en bekräftelse på ett konsekvent miljöarbete men också en uppmuntran om fortsatta klimatåtgärder. Stiftelsens museipersonal vill inspirera andra att följa samma exempel.

Hållbarhet genomsyrar all Stiftelsens för Åbo Akademi verksamhet och museerna utgör inget undantag. Under en lång tid har personalen på Sibeliusmuseum, museet Ett Hem och Casa Haartman aktivt arbetat för miljön, men under år 2022 och 2023 togs flera aktiva kliv i en mera klimatsmart riktning. Museipersonalen hade siktet inställt på certifikatet Ekokompassen, som museerna också beviljades i december 2023.

Under en lång tid har personalen på Sibeliusmuseum, museet Ett Hem och Casa Haartman aktivt arbetat för miljön, men under år 2022 och 2023 togs flera aktiva kliv i en mera klimatsmart riktning. Museipersonalen hade siktet inställt på certifikatet Ekokompassen, som museerna också beviljades i december 2023.

Ekokompassen är Finlands naturskyddsförbunds miljöhanteringssystem och certifikat som riktar sig till alla nationella aktörer. Miljöhanteringssystemet hjälper användarna att kartlägga sin miljöpåverkan och utveckla organisationens miljötänk. Med hjälp av miljöhanteringssystemet utarbetas ett för varje organisation unikt miljöprogram. Stiftelsens för Åbo Akademi tre museer tog i bruk sitt program i juni 2023. Programmet omfattar åtgärder för energisparande, materialanvändning, kommunikation och naturens mångfald.

– Miljöprogrammet gäller för en treårsperiod men uppdateras kontinuerligt. Efter tre år förnyar vi innehållet och blir på nytt auditerade för Ekokompassen-certifikatet, berättar Sibeliusmuseums kundtjänstkoordinator Anna Engberg.

Certifikatet Ekokompassen bygger på tio kriterier omfattande bland annat det nämnda miljöprogrammet, regelbunden utbildning av personalen i miljöfrågor, lagenlig avfallshantering och årlig rapportering till Finlands naturskyddsförbund kring utfört miljöarbete.

Med avstamp i Klimatlöftet

Våren 2022, ett drygt år innan Sibeliusmuseum, museet Ett Hem och Casa Haartman tog i bruk sitt gemensamma klimatprogram, gick museerna med i det regionala projektet Klimatlöftet. Projektet riktade sig till professionellt drivna museer i Egentliga Finland och lockade totalt 13 deltagande aktörer. För Stiftelsens för Åbo Akademi museichef Teemu Kirjonen och hela museipersonalen var det självklart att ansluta sig till Klimatlöftet.

– Det här är viktiga teman för hela stiftelsen. Projektet gav stort mervärde genom samarbetet med de andra museerna, konstaterar Kirjonen.

Under Klimatlöftet lade de medverkande museerna upp interna mål för projektperioden. Personalen på Sibeliusmuseum, museet Ett Hem och Casa Haartman valde certifikatet Ekokompassen som målbild, men resan dit var minst lika viktig och givande. Under projektperiodens gång ordnades utbildningar, workshopar och diskussionstillfällen, som bidrog till ny kunskap och möjliggjorde informationsutbyte mellan museerna.

Certifikatet Ekokompassen kräver aktiva miljöhandlingar under lång tid. Certifikatet är en bekräftelse på att aktören befinner sig på rätt väg, men aldrig i mål. Samma sak gäller museernas miljöprogram som utgör en filosofi snarare än ett pappersark. Miljöprogrammet ska vara en del av museernas vardag och inte ligga i skrivbordslådan.

– Vi lärde oss bland annat om aktuell miljölagstiftning och om avfallslagen, nämner Casa Haartmans amanuens Maria Jansén.

Mer än ett program

Certifikatet Ekokompassen kräver aktiva miljöhandlingar under lång tid. Certifikatet är en bekräftelse på att aktören befinner sig på rätt väg, men aldrig i mål. Samma sak gäller museernas miljöprogram som utgör en filosofi snarare än ett pappersark. Miljöprogrammet ska vara en del av museernas vardag och inte ligga i skrivbordslådan.

– Vi har gjort många små, medvetna åtgärder under de senaste åren som att byta diskmedel till ett mera miljövänligt alternativ och satsa ännu mera på återvinning, nämner Engberg.

Vi räddar inte världen fast våra tre museer skulle göra allting perfekt, men vi vill inspirera omvärlden att aktivt göra förändringar, både små och stora sådana, avslutar Kirjonen.

I museernas trädgårdar har man prioriterat trivsel för pollinerare och i kommunikationen med museibesökarna uppmanar man att lämna bilen hemma. Museerna strävar också efter att dra ner på sin användning av elektricitet.

Till museichef Kirjonens stora glädje har arbetet för att uppnå certifikatet Ekokompassen varit både förenande och stimulerande. Hela personalen har ivrigt bidragit till en hållbar museiverksamhet trots att det stundvis kräver extra arbete.

– Vi räddar inte världen fast våra tre museer skulle göra allting perfekt, men vi vill inspirera omvärlden att aktivt göra förändringar, både små och stora sådana, avslutar Kirjonen.

Projekt Klimatlöftet
– Projekt Klimatlöftet drevs av Egentliga Finlands museer åren 2022–2023.

– I projektet utvecklade 13 professionellt drivna museer i regionen sin verksamhet i en mera ekologiskt hållbar riktning.

– Projektet byggde på musealt samarbete och nätverkande – de medverkande museerna lärde av varandra. Under projektperioden ordnades föreläsningar och workshopar.

– Varje museum genomförde åtminstone en åtgärd med syftet att minska på klimatbelastningen (CO2-fotavtryck) eller att ha en positiv miljöpåverkan (ekologiskt handavtryck).

– I projektet medverkade förutom Stiftelsens för Åbo Akademi tre museer också Åbo museicentral, Aboa Vetus Ars Nova, Finlands lantbruksmuseum Sarka, Forum Marinum, Lundo museum, Nystads museum, Nådendals museum, Reso museum Harkko, Sagalunds museistiftelse, Salo historiska museum SAMU, Vanhalinna i Lundo samt Åbo konstmuseum.